top of page

Bibliamagyaråzat kåvé mellé 3 percben



Fil 1,1-17


BevezetƑ a Filippi levĂ©lhez:

- PĂĄl missziĂłi metĂłdusa: missziĂłi Ăștjain mindig a stratĂ©giai Ă©rtelemben fontos helyeket, keresztutakon elhelyezkedƑ, kereskedelmi Ă©s egyĂ©b szempontbĂłl fontos, nĂ©pes telepĂŒlĂ©seket, fƑkĂ©nt vĂĄrosokat keresett fel, ahol tömegek Ă©ltek. Ilyen volt Filippi is.

- Filippi vĂĄrosa: FĂŒlöprƑl (Filipposz), Nagy SĂĄndor apjĂĄrĂłl kapta a nevĂ©t, aki a vĂĄros alapĂ­tĂłja is volt. Az Ƒsi Krenides vĂĄrosĂĄnak a helyĂ©n Ă©pĂŒlt, (jelentĂ©se: forrĂĄsok, kutak) Kr. e. 368-ban. StratĂ©giai helyzetĂ©t az adta, hogy az ÁzsiĂĄbĂłl EurĂłpĂĄba vezetƑ Ășt rajta haladt keresztĂŒl. Emiatt a rĂłmaiak is hatalmas csatĂĄban szereztĂ©k meg a vĂĄrost, amely kĂ©sƑbb megkapta a "rĂłmai kolĂłnia" kitĂŒntetƑ cĂ­met. Ez mindenben meghatĂĄrozta aztĂĄn a vĂĄros Ă©letĂ©t, berendezkedĂ©sĂ©t PĂĄl korĂĄra.

- PĂĄl Filippiben: errƑl az ApCsel 16-bĂłl olvashatunk, amely Ă©rdekes, Ă©s egyben szimbolikus törtĂ©net, mely hĂĄrom szereplƑje erƑsen ĂŒzenetes: az egyik Lydia a bĂ­borĂĄrus, aki befogadta PĂĄlt Ă©s munkatĂĄrsait. Az Ƒ neve valĂłszĂ­nƱleg nem LĂ­dia volt, hanem a nĂ©v ennyit jelent: "A LydiĂĄbĂłl valĂł asszony". Így, Ƒ ĂĄzsiai szĂĄrmazĂĄsĂș volt. A mĂĄsik a kis rabszolgalĂĄny, akit PĂĄl a jövendƑmondĂł lĂ©lektƑl szabadĂ­tott meg. Ɛ görögnek szĂŒletett. VĂ©gĂŒl a börtönƑr, aki megtĂ©rt azon a csodĂĄlatos Ă©jszakĂĄn, Ă©s hĂĄza nĂ©pĂ©vel JĂ©zus követƑje lett. Ɛ rĂłmai volt. E hĂĄrom rĂ©teg alkotta tulajdonkĂ©ppen a RĂłmai Birodalom nĂ©pessĂ©gĂ©t. MindhĂĄrom jelen volt a filippi gyĂŒlekezetben, amit PĂĄl alapĂ­tott.

- PĂĄl Ă©s az ĂŒldöztetĂ©s: PĂĄlnak az ĂŒldözĂ©sek vĂ©gett el kellett egy idƑ utĂĄn hagynia Filippit. Ez az ĂŒldözĂ©s ĂĄtöröklƑdött a gyĂŒlekezetre is, ezĂ©rt mondja a mai igĂ©ben PĂĄl, hogy vele egyĂŒtt rĂ©szesedtek mind az ĂŒldözĂ©sekben, mint az evangĂ©lium vĂ©delmĂ©ben (7). A levĂ©l megĂ­rĂĄsakor pedig RĂłmĂĄban volt mĂĄr az apostol hĂĄzi Ƒrizetben.

- A levĂ©l megĂ­rĂĄsĂĄnak körĂŒlmĂ©nyei: a filippiek elkĂŒldtĂ©k PĂĄlhoz Epaphroditus-t, akinek az ĂștjĂĄn PĂĄl hĂ­reket kapott a gyĂŒlekezet problĂ©mĂĄirĂłl, amelyekre vĂĄlaszol ebben a levĂ©lben. Ɛ PĂĄl szemĂ©lyes szolgĂĄlja lesz egy idƑre. Ɛ vitte el a szĂĄmĂĄra a gyĂŒlekezet ajĂĄndĂ©kait is. A levelet aztĂĄn maga Epaphroditus visz vissza, miutĂĄn befejezte szolgĂĄlatĂĄt PĂĄl mellett.


Jegyzetek a mai igéhez:

- A mai szakaszban, a köszöntĂ©st követƑen (3-11) PĂĄl örömmel emlĂ©kezik a közös megtapasztalĂĄsokra. S ezekbƑl a megtapasztalĂĄsokbĂłl a keresztyĂ©n Ă©let nĂ©gy alapvetƑ jele emelkedik fel:

a/ az öröm. A filippieknek Ă­rt levelet örömlevĂ©lnek is mondjĂĄk. Milyen az a keresztyĂ©n öröm, amit ez a levĂ©l elĂ©nk fest? Mai rĂ©szĂŒnkbƑl leginkĂĄbb az imĂĄdsĂĄgbĂłl fakadĂł öröm vilĂĄglik ki (4), amikor azokat, akiket szeretĂŒnk, imĂĄdsĂĄgunk csendjĂ©ben Isten trĂłnja elĂ© visszĂŒk. Olvastam egy kĂłrhĂĄzi nƑvĂ©rrƑl, aki a kezĂ©t hasznĂĄlva tanĂ­tott meg valakit imĂĄdkozni. Az a beteg egy roppant kellemetlen, veszekedƑs, morgĂłs, örömtelen Ă©letƱ ember volt. A nƑvĂ©r a kezĂ©n levƑ ujjakat hasznĂĄlva, a következƑket tanĂ­totta neki: ha nĂ©zzĂŒk a kezĂŒnket, a hozzĂĄnk legközelebb a hĂŒvelykujj ĂĄll. Ez figyelmeztet a hozzĂĄnk legközelebb ĂĄllĂłkĂ©rt valĂł imĂĄdsĂĄgra. A mutatĂł ujj azokĂ©rt szĂłl, akik valamit megmutattak nekĂŒnk: hĂĄlaadĂĄs a tanĂĄrainkĂ©rt, ill. a fƑnökeinkĂ©rt. A közĂ©psƑ ujj a leghosszabb. Ez a VIP szemĂ©lyekĂ©rt szĂłl. VezetƑkĂ©rt minden terĂŒleten: egyhĂĄz, ĂĄllam, gyĂŒlekezet, stb. A gyƱrƱs ujj a leggyengĂ©bb, mint a zongoristĂĄk is mondjĂĄk. Ez a bajban levƑkĂ©rt, betegekĂ©rt, szenvedƑkĂ©rt valĂł imĂĄdsĂĄgra figyelmeztet. MĂ­g a kisujj a legkisebbekĂ©rt, azokĂ©rt, akiknek a mi közbenjĂĄrĂĄsunkra van szĂŒksĂ©gĂŒk. A nƑvĂ©rnek az ilyen imĂĄdsĂĄgban volt öröme. Ezt tanĂ­totta a betegĂ©nek is, aki ennek hatĂĄsĂĄra kĂ©sƑbb teljesen megvĂĄltozott: megjelent az öröm az Ă©letĂ©ben a mĂĄsokĂ©rt valĂł közbenjĂĄrĂĄs vĂ©gett. NĂ©zzĂŒnk a kezĂŒnkre, Ă©s leljĂŒnk az ilyen imĂĄdsĂĄgban örömet, hiszen mindig bĂ©kessĂ©g Ă©s öröm az, ha azokat, akik szĂĄmunkra fontosak, az Úr elĂ© visszĂŒk!

b/ Az ĂĄldozat (6) E kĂ©t szĂłnak tehĂĄt, hogy aki elkezdte, az elvĂ©gzi bennetek a jĂł munkĂĄt, mert innen fogjuk majd Ă©rteni a következƑket. Elkezdte – elvĂ©gzi. Itt az ÚjszövetsĂ©g eredeti nyelve egy olyan kĂ©pet hasznĂĄl, ami az ĂĄldozatok, a rituĂĄlis ĂĄldozatok kezdetĂ©re Ă©s vĂ©gĂ©re vonatkozott az Ăłkori pogĂĄny vilĂĄgban. Hiszen a görög ĂĄldozatoknak volt egy jellegzetes kezdƑ mozzanata. Egy fĂĄklyĂĄt meggyĂșjtottak az oltĂĄr tĂŒzĂ©rƑl, majd az Ă©gƑ fĂĄklyĂĄt belenyomtĂĄk egy tĂĄl vĂ­zbe azĂ©rt, hogy szent lĂĄngjĂĄval megtisztĂ­tsa a vizet. AztĂĄn ezt a megtisztĂ­tott vizet rĂĄhintettĂ©k az ĂĄldozatra Ă©s az ĂĄldozatot bemutatĂłkra egyarĂĄnt, hogy megtisztĂ­tsĂĄk Ă©s megszenteljĂ©k ezzel Ƒket. Ezt követƑen tartottĂĄk az Ășn. eufĂ©miĂĄt, a szent csendet, amely alatt az emberek elmondhattĂĄk imĂĄdsĂĄgaikat istenĂŒknek. EzutĂĄn hoztak egy kosĂĄr ĂĄrpĂĄt, hintettek belƑle az ĂĄldozatra, Ă©s a földre az ĂĄldozat körĂŒl. Ez volt az ĂĄldozat kezdete. Ezzel kezdtĂ©k el azt. Az itt szereplƑ kifejezĂ©st hasznĂĄlja PĂĄl, amikor ezt mondja: aki elkezdte bennetek a jĂł munkĂĄt. UgyanĂșgy az ĂĄldozati szertartĂĄs vĂ©gĂ©t, befejezĂ©sĂ©t jelentƑ kifejezĂ©st is következetesen hasznĂĄlja az apostol akkor, amikor arrĂłl beszĂ©l, hogy aki elkezdte, az el is vĂ©gzi, be is fejezi a jĂł munkĂĄt bennetek. PĂĄl ezek szerint Ășgy lĂĄtja a keresztyĂ©n ember Ă©letĂ©t, a maga teljessĂ©gĂ©ben, mint egy ĂĄldozatot, amelyet a hĂ­vƑ ember JĂ©zus Krisztusnak mutat be megtĂ©rĂ©sĂ©tƑl földi Ă©lete utolsĂł pillanatĂĄig! "Az Isten irgalmĂĄra kĂ©rlek tehĂĄt titeket, testvĂ©reim, hogy okos istentiszteletkĂ©nt szĂĄnjĂĄtok oda testeteket Ă©lƑ Ă©s szent ĂĄldozatul, amely tetszik az Istennek" (RĂłma 12,1). Vajon az Ă©n Ă©letem ilyen Ă©let-e?

c/ A közössĂ©g. SzĂŒksĂ©g van partnerekre az evangĂ©liumĂ©rt valĂł munkĂĄban, a szenvedĂ©sben (!), imĂĄdsĂĄgban, Ă©s szĂĄmos kardinĂĄlis terĂŒleten. E nĂ©lkĂŒl nem öröm, hanem kĂ­nlĂłdĂĄs a keresztyĂ©n Ă©let. Nincs is, nem is lĂ©tezik erƑs, örömteli keresztyĂ©nsĂ©g közössĂ©g nĂ©lkĂŒl. Sokan szenvednek attĂłl, hogy egyedĂŒl vannak. Ez fƑleg a kĂ©rdĂ©sekkel szembenĂ©zve, a legbelsƑ problĂ©mĂĄk megĂ©lĂ©sĂ©nek, megoldĂĄsĂĄnak az idejĂ©n kritikus. Sok helyĂŒtt azonban keveset, vagy szinte semmit sem teszĂŒnk azĂ©rt, hogy közössĂ©get talĂĄljunk. Mit teszel ezĂ©rt? Amikor PĂĄl a 8. versben a filippiek utĂĄni vĂĄgyĂłdĂĄsĂĄrĂłl Ă­r, a Krisztus szeretetĂ©vel vĂĄgyĂłdik utĂĄnuk. Érdekes kifejezĂ©s ĂĄll itt az eredetiben: a splagchna eredendƑen szĂ­vet jelent. De többet annĂĄl: a legbelsƑ szerveket: a szĂ­vet, a mĂĄjat, a tĂŒdƑt. A görögök ezekrƑl azt hittĂ©k, hogy itt szĂ©kelnek az Ă©rzĂ©sek Ă©s a vĂĄgyak, az ember legbelsƑ mozgatĂłrugĂłi. PĂĄl tehĂĄt, amikor ezt mondja: "a Krisztus szeretetĂ©vel vĂĄgyĂłdom utĂĄnatok", mintha azt mondanĂĄ: "Ășgy, olyan mĂ©lyen szeretlek benneteket, ahogy JĂ©zus szeret titeket". Amikor valĂłban egyek vagyunk JĂ©zussal, az Ƒ szeretete tölt el minket, s ez a szeretet tĂșlcsordul rajtunk mĂĄsok felĂ© (J. B. Lightfoot). Ha ez Ă­gy van, lehet, hogy mĂĄsok fogjĂĄk a mivelĂŒnk valĂł közössĂ©get keresni, s Ă­gy lesz majd közössĂ©gĂŒnk - mĂĄsokkal.

d/ A növekedĂ©s (8-9). A szeretetben valĂł gazdagodĂĄs a növekedĂ©s lĂ©nyege. Az egyik fontos mozzanat, amit itt emlĂ­t a megĂ­tĂ©lĂ©s. A keresztyĂ©n szeretet nem vak. Az erre hasznĂĄlt görög kifejezĂ©s a nemesfĂ©mek tisztĂ­tĂĄsĂĄra is valĂł volt. ElvĂĄlasztani a tiszta, nemesfĂ©met a salaktĂłl. A növekedĂ©s folyamatĂĄban a szeretet ĂĄltal tudjuk elvĂĄlasztani a jĂłt a rossztĂłl, a hamisat az igaztĂłl. Így lesz a keresztyĂ©n ember tiszta. Az erre hasznĂĄlt eredeti kifejezĂ©s Ășjfent Ă©rdekes többletjelentĂ©st hordoz. Az eilikrines, a tiszta kifejezĂ©sre több Ă©rtelmezĂ©s is lĂ©tezik. Ezek közĂŒl az egyik szerint ez a szĂł az eilein kifejezĂ©sbƑl szĂĄrmazik, ami olyasmi forgĂĄst jelent, mint amit a centrifuga produkĂĄl, ami kivĂĄlasztja a vizet a ruhĂĄbĂłl. Így a keresztyĂ©n ember növekedĂ©se abbĂłl ĂĄll, hogy a szeretetben gazdagodva kivĂĄlasztĂłdik a karakterĂ©bƑl a salak, Ă©s Ă­gy folyamatosan alakul Ă©s formĂĄlĂłdik a tiszta, isteni, jĂ©zusi szemĂ©lyisĂ©g.


Áldott napot kívånok!






Kiemelt
Legutóbbiak
Archívum
kategóriák
Kövess itt is
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page