top of page

Bibliamagyarázat kávé mellé 3 percben


"Jobb a tető ormán lakni, mint zsémbes asszonnyal egy házban." Példabeszédek 21,9


Egy mondat ez a Bibliaolvasó Kalauz szerint mára szóló igéből. Sokat mondhat a mai helyzetben, amikor mindenkit arra kérnek a hivatalosak, hogy maradjon otthon, amikor a felnőttek zöme "home office"-ban dolgozik, s amikor a gyerekek is digitálisan, otthonról tanulnak.

A "tető ormán lakni" kifejezés mögött a héber nyelvben nem az a kép húzódik meg, mint amire mi, nyugatabbra élők gondolunk. Hiszen keleten ma sem (a bal oldali képen láthatókhoz hasonló) ormos tetők zárják el a házakat az időjárás viszontagságai elől, hanem lapos tetők. Az "oltár teteje"; ezt is jelenti ez a szó. Keleten a lapos tetőkre ki lehetett menni társalogni, beszélgetni, pihenni, imádkozni, étkezni. elvonulni. Pláne akkor volt ez nagy ajándék, hogyha a házban olyanok is laktak, akikkel nehéz volt együtt élni. Például egy zsémbes asszonnyal.


Mit jelent ez a szó: zsémbes? Az eredeti kifejezés szerint: viszálykodó, mindenbe belebeszélő, az igazát mindenek felett érvényesítő, kötözködő, kontrollmániás valaki. A Példabeszédek könyve egy patriarchális, férfiközpontú társadalomban született. Azt azonban mindannyian tudjuk, hogy bár valóban, a nemek közül az asszonyok jobban hajlamosan lehetnek ilyen viselkedésre, de azt is tudjuk, hogy bizonyos helyzetek alapvetően kiválthatnak ilyen viselkedést mindannyiunkból. Férfiakból, asszonyokból egyaránt. Ezekben a napokban, amikor össze vagyunk zárva egymással otthon, az összezártság miatt nagyon könnyen ragadtathatjuk ilyen viselkedésre magunkat.


Ha nem készülünk erre tudatosan, akkor valaki a családból előbb-utóbb fel fog nyögni kínjában: "Inkább kiülök a tető csúcsára, mint hogy veled, veletek töltsek akár még egy órát is!" Ne váljon az otthonunk légköre ilyenné, s benne mi magunk elviselhetetlenekké. Találjuk meg a módját annak, hogy a felgyülemlett feszültséget hogyan vezessük le! Most van itt az ideje megtanulni a másik szívével érezni, és a másik fejével gondolkodni! Legyen a szemünk, a fülünk, a szánk őre maga Isten Szentlelke ma is! Kérjük a Lélek védelmét, hogy amit nem kell, ne lássuk meg, de amit meg kell, meglássuk; hogy amit nem kell, ne halljuk meg, de amit meg kell, meghalljuk. Hogy amivel bánthatnánk, ne bántsunk, és főleg a szavakkal óvatosan, mert a szavak a legveszélyesebbek! "Legyen a ti beszédetek sóval fűszerezett!" - olvassuk (Kol 4,6), nehogy bárki, akivel egy fedél alatt élünk, a tető csúcsára kívánkozzon miattunk!


Áldott napot kívánok!

Kiemelt
Legutóbbiak
Archívum
kategóriák
Kövess itt is
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page