top of page

Bibliamagyarázat tea mellé 3 percben


(Nemcsak mert hogy nem kávézom, de a reggel is eltelt már...)

"Add nekem a szívedet, fiam, és tartsd szemed előtt utaimat!"

Példabeszédek 23,26

Ezt a fejezetet érdemes a Lélek gyümölcse tükrében (Gal 5:22), azon belül is az önmegtartóztatás tükrében olvasni. Isten olyan életet munkál bennünk Lelke által, amelyben belső tartást kapunk, ami iránymutató minden helyzetben.

Milyen helyzeteket sorol a 23. fejezet, amelyekben az önmegtartóztatás lelki gyümölcsként megmutathatja magát? Bőséget tapasztalva az uralkodó asztalánál (1-3.v) valamint falánk és dőzsölő ember társaságában (21.v és 29-35.v). Iránymutató továbbá Isten félelme a lehetőségeink idején, amikor mi alakítjuk a történést, mert kezünkben van az irányítás. Az ige a gyermeknevelést említi (12-14.v); szól arról, amikor a másik kiszolgáltatott, és lehetőségem van rá, hogy kihasználjam a helyzetét (10.v). Ilyen, amikor az időbeosztásomat készítem (21b.v), a céljaimat tűzöm ki (4-5), amikor megszólalok (9.v), valamint tanít arra a helyzetre nézve is, amikor könnyű szexuális lehetőség adódik (27-28.v).

Milyen gyakorlati áldása van a Lélek gyümölcsének, az önmegtartóztatásnak különböző helyzetekben? Mitől óv meg az Istennek való engedelmesség, az odafigyelés arra, amit mond és annak követése? A torokra kerülő életet fenyegető késtől (2.v), a megevett falat kihányásától (8.v), a megvető hozzáállás elszenvedésétől (9.v), az elszegényedéstől (21.v). Megment, hogy a reménységem ne foszoljon szerteszét (18.v), megment attól, hogy Istennel kerüljek szembe (11.v). Megóv a szoros kúttól és mély veremtől (27.v), a lelki viperamarástól (32.v).

Mi tesz képessé arra, hogy az élet csapdáiba ne lépjek bele óvatlanul? A hálatelt elégedettség, bizalom Isten gondoskodásában, jóságában (3.v), és hogy az életem végcélját abban lássam, amit az én mennyei Atyám készített nekem. Ezt így fejezi ki az igénk: Add nekem a szívedet, fiam, és tartsd szemed előtt utaimat. Ha Isten országát kívánhatom teljes szívemből az életemben megvalósulni – azon felül, hogy sok bajtól megkímél, örömet is áraszt az ilyen ember maga körül (15-16, 24-25).

Mit jelent Istennek adni a szívemet ma? Azonosítani magam az Ő érdeklődésével, értékelésével és érzületével (J), vagyis hogy mit, miért, és hogyan tegyek. Jézus erre hívott minket, hogy az Ő nyomdokait kövessük.

Áldott napot kívánok!

Kiemelt
Legutóbbiak
Archívum
kategóriák
Kövess itt is
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page