top of page

Az Istennel való szövetség kockåzata


"Abban az idƑben mondta az Úr JĂłzsuĂ©nak: KĂ©szĂ­ts kƑkĂ©seket, Ă©s metĂ©ld körĂŒl ĂșjbĂłl IzrĂĄel fiait!" JĂłzsuĂ© 5:2

Új korszak kezdƑdik Izrael szĂĄmĂĄra. A pusztai vĂĄndorlĂĄsnak visszavonhatatlanul vĂ©ge, hiszen a nĂ©p kenyeret ehetett immĂĄr a föld termĂ©sĂ©bƑl Ă©s mĂĄsnap megszƱnik a manna (2MĂłz 16:35). Isten gondoskodĂĄsĂĄnak egyik mĂłdja 40 Ă©ven ĂĄt a napi mannĂĄban nyilvĂĄnult meg, Ă©s ez a korszak ezennel lezĂĄrult. A mindennapi mannĂĄt levĂĄltja a mindennapi kenyĂ©r, Isten gondoskodĂĄsĂĄnak egy rĂ©grƑl ismert, de mĂ©gis Ășj formĂĄja.

Ennek az Ășj korszaknak a kezdetĂ©n, a honfoglalĂĄs hajnalĂĄn az Istennel valĂł szövetsĂ©gĂŒket kell elƑször rendezniĂŒk, mielƑtt bĂĄrmibe belefognĂĄnak. A körĂŒlmetĂ©lĂ©s Ă©s a pĂĄska ezt fejezi ki. MiĂ©rt fontos ez? Mert az, hogy a szĂ­vĂŒk kiĂ©, kihez tartoznak, kinek valljĂĄk magukat, mindent meghatĂĄroz. Hogyan fognak tudni kĂŒlönben megĂĄllni a kĂ­sĂ©rtĂ©sekben, hogy teljes szĂ­vvel engedelmeskedjenek Istennek, akkor is, ha ez nehĂ©z, ha ez sokba kerĂŒl? Olyan terĂŒletre lĂ©pnek, ahol az ellensĂ©g lakik a bĂĄlvĂĄnyaival Ă©s a gonosz szokĂĄsaival, magatartĂĄsĂĄval. Ha nem kötelezik el magukat, nem ragaszkodnak Isten parancsaihoz, akkor el fogjĂĄk hajlĂ­tani Ƒket ezek a bĂĄlvĂĄnyok, szokĂĄsok, Ă©s aprĂĄnkĂ©nt feladnak a hitĂŒk tartalmĂĄbĂłl, a nyomĂĄs alatt elkerĂŒlhetetlennek tƱnƑ kompromisszumokat kötnek, vagyis elvĂĄltoznak. Hasznos szĂĄmunkra is ez az ĂŒzenet, hogy teljes szĂ­vƱ elkötelezettsĂ©g kell, amikor az ember ellensĂ©ges terĂŒleten jĂĄr, Ă©l, hogy el ne hajoljunk IstentƑl.

A hĂ­vƑ ember szĂĄmĂĄra termĂ©szetesnek tƱnik Isten igĂ©nye hĂĄt, hogy nĂ©pe metĂ©lkedjen körĂŒl Ă©s tartsĂĄk meg a pĂĄskĂĄt: vagyis emlĂ©kezzenek meg az Istennel valĂł szövetsĂ©gkötĂ©srƑl Ă©s Isten szabadĂ­tĂĄsĂĄrĂłl. Nincs semmi meglepƑ Isten parancsĂĄban. De van egy kis bökkenƑ! Isten kĂ©rĂ©se Ă©letveszĂ©lyes, vĂ©gtelen kockĂĄzatos bizalomprĂłba. Az 1. vers beszĂĄmol arrĂłl, hogy hĂ­re lett annak, hogy Izrael csodĂĄlatos mĂłdon ĂĄtkelt a JordĂĄnon. Az ellensĂ©g elƑl nincs rejtve a jelenlĂ©tĂŒk. Az ellensĂ©g terĂŒletĂ©n vannak, a JordĂĄn bezĂĄrult mögöttĂŒk, nem hagyva menekĂŒlĂ©si Ăștvonalat, Ă©s most Isten azt kĂ©ri tƑlĂŒk, hogy tegyĂ©k magukat, az egĂ©sz sereget, az összes fĂ©rfit több napra harckĂ©ptelennĂ© a körĂŒlmetĂ©lĂ©s nyomĂĄn jelentkezƑ seblĂĄzzal (8.vers, vö. 1MĂłz 34:25). Ebben a helyzetben nemcsak a ragaszkodĂĄs kifejezĂ©se hĂĄt a körĂŒlmetĂ©lkedĂ©s, hanem a „vĂ©dtelennĂ© teszem Ă©s ezzel kiszolgĂĄltatom magam Neked” bizalmĂĄĂ© is.

ÉrezzĂŒnk ennek a sĂșlyĂĄt. Isten nem vĂĄltozott. Ma is ragaszkodĂĄst Ă©s teljes bizalmat vĂĄr minden gyermekĂ©tƑl, mert ellensĂ©ges terĂŒleten hƱsĂ©ggel megmaradni, gyƑzelmeket aratni, csodĂĄkat megĂ©lni, Isten tĂĄmogatĂł jelenlĂ©tĂ©t ĂĄtĂ©lni, Ă©szlelni csak Ă­gy lehet. A „KözĂ©nk tartozol, vagy ellensĂ©geinkhez?” kĂ©rdĂ©sre nem is lehet mĂĄs Isten kĂŒldöttje vĂĄlasza, mint a nem, mert Isten nem rĂ©szre hajlĂł. Nem Ɛ van Ă©nvelem az Ă©n utaimban, amiket Ă©n kitalĂĄlok, hanem Ă©n lehetek Vele. Nem Ɛ szegƑdik mellĂ©m, hanem Ă©n követem Ɛt. „Oldd le sarudat a lĂĄbadrĂłl, mert szent az a hely, ahol ĂĄllsz.” MĂłzesnek is ezzel a mondattal kezdƑdött a kĂŒldetĂ©se. KezdjĂŒk mi is a napot a ragaszkodĂĄsunk Ă©s teljes bizalmunk kifejezĂ©sĂ©vel Isten felĂ©.

Kiemelt
Legutóbbiak
Archívum
kategóriák
Kövess itt is
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page