top of page

Miért nem tartok mår ott?


„Én magam Ʊzöm ki Ƒket IzrĂĄel fiai elƑl. Oszd csak ki sorsvetĂ©ssel IzrĂĄelnek öröksĂ©gĂŒl, ahogyan megparancsoltam neked!” JĂłzsuĂ© 13:6

MĂ©g nem tartanak ott, ahol kĂ©ne, nem Ășgy törtĂ©ntek a dolgok, ahogy remĂ©ltĂ©k, nem olyan gyorsan. JĂłzsuĂ© megöregedett, meg is vĂ©nĂŒlt, de nem sikerĂŒlt minden terĂŒletet elfoglalni, amit kellett volna. TalĂĄn mĂĄs is vĂĄrtak. Olyan gyƑzelmek sokasĂĄgĂĄt, mint JerikĂłnĂĄl ĂĄtĂ©ltek – csodĂĄs, elsöprƑ honfoglalĂĄst. Nem Ă­gy törtĂ©nt. Az idƑ csak ment, Ă©s nem Ășgy haladtak, ahogy a kezdet kezdetĂ©n remĂ©ltĂ©k. Mi ilyenkor, ennek feszĂŒltsĂ©gĂ©ben gyakran beleesĂŒnk abba a reakciĂłba, hogy vagy magunkat bĂĄntjuk miatta, vagy Istent hibĂĄztatjuk: hogy lehetek ilyen? MiĂ©rt nem segĂ­tett jobban Isten?

Ezzel szemben Isten milyen reakciĂłra hĂ­vja nĂ©pĂ©t, Ɛ hogyan reagĂĄl erre a helyzetre? Ɛ arra hĂ­vja Ƒket, hogy sajĂĄtkĂ©nt tekintsenek az orszĂĄgra, bĂĄr nem tartanak ott. MĂ©g nem teljes a beteljesedĂ©s, de attĂłl igaz. Igaz, mert Isten megĂ­gĂ©rte, ezĂ©rt tekintsenek Ășgy rĂĄ, szĂĄmoljanak Ășgy vele. Isten tehĂĄt hitbƑl fakadĂł cselekedetre hĂ­vja nĂ©pĂ©t, amikor megparancsolja JĂłzsuĂ©nak, hogy ossza ki a terĂŒleteket, a mĂ©g el nem foglaltakat is jelölje ki, kinek az öröksĂ©ge lesz – remĂ©nysĂ©g alatt, hogy a jövƑben majd az övĂ©k lesz. Isten Ă­gĂ©retei Ă­gy mƱködnek, hogy annyira komolyan kell Ƒket venni, mintha mĂĄr meg is törtĂ©ntek volna. Úgy kell szĂĄmolni velĂŒk, Ă©s Ășgy kell igazĂ­tani a tetteinket.

Isten megmondta, hogy „De nem egy Ă©v alatt Ʊzöm ki elƑled, hogy ne legyen pusztĂĄvĂĄ a föld, Ă©s ne szaporodjĂ©k el kĂĄrodra a mezei vad. AprĂĄnkĂ©nt Ʊzöm ki elƑled, amĂ­g megszaporodsz, Ă©s birtokba tudod venni az orszĂĄgot.” (2MĂłz 23:29-30). NĂ©pĂ©nek tehĂĄt elkezdƑdött az Ă­gĂ©ret beteljesedĂ©se, ahogyan KĂĄnaĂĄn földjĂ©re belĂ©ptek, az övĂ©k mindez, de ott Ă©lve, a teljes megvalĂłsulĂĄsig nem volt szabad a cĂ©lt eltĂ©veszteniĂŒk.

A mi hitĂŒnk harcai is errƑl szĂłlnak. Az ĂșjjĂĄszĂŒletĂ©s nyomĂĄn JĂ©zus Krisztusban Isten orszĂĄga valĂłsĂĄga elkezdƑdött az Ă©letĂŒnkben, de talĂĄn nem tartunk ott, mint ahol remĂ©ltĂŒk, leszĂŒnk. Nem olyan a hĂ­vƑ Ă©letĂŒnk, mint Isten Ă­gĂ©retei nyomĂĄn remĂ©ltĂŒk, hogy lesz. A feladat nem az, hogy hibĂĄztassuk magunkat vagy Istent emiatt, hanem hogy hitben cselekedjĂŒnk ma is.

Ɛket a hamis istenek, a hitetlensĂ©g vette körĂŒl, mint minket is, amely hƱtlensĂ©gre csĂĄbĂ­t. A „mĂĄr igen Ă©s mĂ©g nem” feszĂŒltsĂ©gĂ©ben, vagyis hogy mĂĄr a miĂ©nk, de mĂ©g nem teljes, az Úr hƱsĂ©gre, ĂĄllhatatossĂĄgra hĂ­v. A cĂ©lt el ne tĂ©vesszĂŒk szem elƑl belefĂĄradva a kĂŒzdelembe, Ă©s feloldĂłdva a környezet szirĂ©n hangjaira hallgatva. Isten Ă­gĂ©retei igazak – erƑsĂ­tsenek minket ezek. EmlĂ©kezzĂŒnk meg rĂłluk, forgassuk Ƒket a szĂ­vĂŒnkben, Ă©s hatĂĄrozzuk el, hogy ragaszkodunk az Úrhoz. Az Ășj gyƑzelmekhez meg kell mĂ©g erƑsödjĂŒnk.

RĂșben, GĂĄd Ă©s ManassĂ© öröksĂ©ge kiosztĂĄsa valĂłjĂĄban a gyƑzelmek Ășjra elszĂĄmlĂĄlĂĄsa. Ɛk egyĂŒtt harcoltak a többiekkel a JordĂĄntĂłl nyugatra, bĂĄr az öröksĂ©gĂŒket a JordĂĄnon tĂșl kaptĂĄk, Ă©s mĂĄr MĂłzes idejĂ©ben elfoglaltĂĄk azokat a terĂŒleteket Izrael egĂ©szĂ©vel. A testvĂ©reiknek segĂ­tve jöttek ĂĄt a JordĂĄnon, hogy Ƒk is hozzĂĄjuthassanak öröksĂ©gĂŒkhöz. Az öröksĂ©g kiosztĂĄsa ĂŒnnep, mert a gyƑzelmek sorolĂĄsĂĄval, a megtett Ăștra valĂł emlĂ©kezĂ©ssel egyĂŒtt jĂĄr. Minden elfoglalt hely egy gyƑzelmi törtĂ©net. A letelepedĂ©s nyomĂĄn fakadĂł nehĂ©zsĂ©gekkel valĂł szembenĂ©zĂ©s elƑtt Isten ajĂĄndĂ©kai sorolĂĄsa törtĂ©nik, mert a megtett Ășt, Isten hƱsĂ©ge bĂĄtorĂ­t a tovĂĄbbi harcokra. Tekints vissza: hol tartanĂĄl Isten nĂ©lkĂŒl? ElƑrenĂ©zve pedig: ma sem nĂ©lkĂŒle kell teljesĂ­tened! Nem hagyott magadra.

Kiemelt
Legutóbbiak
Archívum
kategóriák
Kövess itt is
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page