top of page

Bibliamagyaråzat kåvé mellé 3 percben


Fil 2,1-11


Jegyzetek a mai igéhez:


- PĂĄlnak ez a levele szeretetlevĂ©l, egy szeretett, fĂ©ltett közössĂ©gnek. Az egyik, amitƑl az apostol fĂ©ltette a Filippi gyĂŒlekezetet, az a szĂ©thĂșzĂĄs volt. Furcsa, de ez minden egĂ©szsĂ©ges gyĂŒlekezetben meglĂ©vƑ problĂ©ma. Ennek okai között talĂĄn az egyik az, hogy ahol az emberek ƑszintĂ©n komolyan veszik a maguk hitbeli meggyƑzƑdĂ©sĂ©t, ott ezzel egyĂŒtt hajlamosak is egymĂĄs ellen emelkedni. MinĂ©l nagyobb a lelkesedĂ©s, annĂĄl nagyobb a veszĂ©lye annak, hogy egymĂĄsnak feszĂŒlnek emberek. Ezt megelƑzendƑ Ă­rja PĂĄl az 1-4 verseket. A szĂ©thĂșzĂĄsnak hĂĄrom fƑ okĂĄt lĂĄtjuk ebben a szakaszban:

1/ Önös ambĂ­ciĂłk. A gyĂŒlekezetben szolgĂĄlĂłk között mindig ott van az a veszĂ©ly, hogy miközben a szolgĂĄlatukat vĂ©gzik, elƑbb-utĂłbb magukat helyezik benne elƑtĂ©rbe. Ez az Ă©n szolgĂĄlatom! A KĂ­sĂ©rtƑ sunyi csele itt abban ĂĄll, hogy a gyĂŒlekezetben igazĂĄn nem nekem van szolgĂĄlatom! JĂ©zus Krisztusnak van missziĂłja, amibƑl Ă©n rĂ©szt kapok! Mennyire mĂĄskĂ©nt hangzik Ă­gy, ha valaki ennek az alĂĄzatĂĄban marad. Mert ha vallom, hogy JĂ©zus Krisztusnak van missziĂłja, Ă©s nem nekem; s ebbƑl a missziĂłbĂłl Ă©n rĂ©szt kapok egy gyĂŒlekezet közössĂ©gĂ©ben, akkor ez több dologban is alĂĄzatban tart: a/ elfogadom a gyĂŒlekezetben a lelki tekintĂ©lyt, a vezetĂ©st, azoktĂłl, akikre a missziĂł koordinĂĄlĂĄsa bĂ­zatott. b/ Nem tekintem ragadomĂĄnynak - mai szĂłval sajĂĄt projektnek - a szolgĂĄlatot. c/ Nem igyekszem mĂĄsok fölĂ© nƑni, hanem egyĂŒtt lĂĄtom a magam szolgĂĄlatĂĄt sĂșlyban, Ă©rtĂ©kben mĂĄsokĂ©val a közössĂ©gen belĂŒl. Ha szolgĂĄlsz a gyĂŒlekezetben, hogyan tekintesz a magad szolgĂĄlatĂĄra?

2/ VĂĄgy a szemĂ©lyes tekintĂ©ly megerƑsĂ­tĂ©sĂ©re. A presztĂ­zs a legtöbbek szĂĄmĂĄra nagyobb kĂ­sĂ©rtĂ©s, mint a pĂ©nz, a jĂłlĂ©t. TekintĂ©lyesnek, megbecsĂŒltnek lenni, olyannak, akinek a vĂ©lemĂ©nyĂ©t elsƑ körben megkĂ©rdezik, Ă©s adnak arra; szemĂ©lyĂ©ben ismertnek lenni, a legtöbbĂŒnk szĂ­vĂ©ben ott Ă©lƑ vĂĄgy a közössĂ©gen belĂŒl. Azonban a keresztyĂ©n ember legfƑbb vĂĄgya nem a magamutogatĂĄs, hanem az Úr nevĂ©nek megdicsƑítĂ©se. Nem azĂ©rt teszek meg bĂĄrmit is, hogy azzal önmagamra szĂĄlljon ĂĄldĂĄs, hanem azĂ©rt, hogy az Ă©n AtyĂĄm nevĂ©re szĂĄlljon dicsƑsĂ©g! Ennek az is a veszĂ©lye, hogy ha rossz a fĂłkusz, akkor könnyen abba a csapdĂĄba sĂ©tĂĄlhatunk, hogy az identitĂĄsunkat a szemĂ©lyĂŒnket Ă©rintƑ emberi vĂ©lemĂ©nyekhez definiĂĄljuk, nem pedig ahhoz, hogy az Úr mit gondol rĂłlunk. Így, ha rejtve is, de az emberek helyeslĂ©sĂ©t fogjuk keresni az Atya helyeslĂ©se helyett. Erre pedig nem lehet egĂ©szsĂ©ges hĂ­vƑ Ă©letet Ă©pĂ­teni. Mi a cĂ©lom? Az-e, hogy az emberek szemei rajtam csĂŒngjenek, vagy az, hogy az AtyĂĄn? S mielƑtt bĂĄrki azt mondanĂĄ: ez szĂĄmomra azĂ©rt nem relevĂĄns, gondolkodjunk! Bizonyos helyzetekben mi a motivĂĄciĂłja a cselekvĂ©semnek: az-e, hogy mit szĂłlnak hozzĂĄ mĂĄsok, vagy az, hogy mit szĂłl az Ă©n mennyei AtyĂĄm?

3/ EgyĂ©ni Ă©rdekek. Az egyĂ©ni Ă©rdekek megtartĂĄsa az ĂŒtközĂ©sek legjobb tĂĄptalaja a közössĂ©geinken belĂŒl. Ha az ember Ășgy tekint az Ă©letĂ©re, hogy az valami verseny, aminek az etapjait feltĂ©tlenĂŒl meg kell nyernie idƑrƑl-idƑre, Ășgy elkerĂŒlhetetlenĂŒl Ășgy fog mĂĄsokra tekinteni, akikkel egyĂŒtt fut a pĂĄlyĂĄn, mint ellensĂ©gekre, de legalĂĄbb vetĂ©lytĂĄrsakra. Így ĂŒtközĂŒnk bele - sokszor Ăłvatlanul, sokszor sunyin intelligens mĂłdon - abba, hogy mĂĄsok felĂ© ne a szeret Ă©s tĂĄmogatĂĄs lelkĂ©vel, hanem a versengĂ©s lelkĂ©vel közelĂ­tsĂŒnk. Így csĂșszik le a hĂ­vƑ ember a szeretet törvĂ©nyĂ©nek a fundamentumĂĄrĂłl, Ă©s vĂĄlik Ƒ maga is, Ă©s az az ĂŒgy is, amit kĂ©pvisel, botrĂĄnkozĂĄssĂĄ.


- S hogy mi az ellenszer, a gyĂłgyszer mindezekre? Figyelmesen imĂĄdkozzunk ezen a hĂ©tvĂ©gĂ©n a Krisztus himnusz szavaival, az 1-4. verseket követƑ gyönyörƱ, JĂ©zus Krisztus legmĂ©lyebb lĂ©nyĂ©t tĂŒkrözƑ leĂ­rĂĄssal. PĂĄl azt mondja: a fentiek helyett az legyen bennetek, ami a Krisztus JĂ©zusban is megvolt! ImĂĄdkozzunk ma Ășgy, hogy ennek a mĂ©lysĂ©ges Krisztus himnusznak a tĂŒkrĂ©be ĂĄllĂ­tsuk bele a szĂ­vĂŒnket, lĂ©nyĂŒnket, szolgĂĄlatunkat, Ă©s engedjĂŒk, hogy az, akirƑl ez a himnusz szĂłl, megszĂłlaljon bennĂŒnk, megmĂ©rjen minket, formĂĄljon minket!


Áldott hétvégét kívånok!

Kiemelt
Legutóbbiak
Archívum
kategóriák
Kövess itt is
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page